Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου

Ένα είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου:

ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ?

Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο να δοθεί μία μονολεκτική απάντηση σε αυτό το ερώτημα χωρίς να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και σύγχυση.

Στην απάντηση ΝΑΙ θεραπεύεται, θα εναντιωθούν πολλοί των οποίων τα ζώα πέθαναν από Λεϊσμανίωση παρά τις μακροχρόνιες και πολυέξοδες θεραπείες.

Η απάντηση ΟΧΙ δεν θεραπεύεται, ΔΕΝ είναι σωστή εξ'ορισμού τη στιγμή που υπάρχουν θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτελεσματικά.

Και αν κανείς θέλει να παίξει με τις λέξεις, τότε εφόσον ως ΘΕΡΑΠΕΙΑ ορίζεται η λήψη μέτρων στα πλαίσια μια ιατρικής κατάστασης ενώ ΙΑΣΗ είναι η εξουδετέρωση μιας ασθένειας και η επαναφορά του προσβληθέντος οργανισμού στην πρότερη φυσιολογική του κατάσταση, τότε ΝΑΙ η Λεϊσμανίωση θεραπεύεται αφού υπάρχουν τα μέσα και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της τα οποία σε πολλές περιπτώσεις επαναφέρουν το ζώο στην πρότερη φυσιολογική του κατάσταση. Ανεξάρτητα από το ότι λίγους μήνες ή χρόνια μετά το ζώο πέθανε από αυτή τη νόσο.

Σκοπός όμως δεν είναι ούτε να παίξουμε με τις λέξεις, ούτε να παρατείνουμε την αγωνία του ιδιοκτήτη που επιθυμεί την ίαση του ζώου του. Διότι τι θα πεις σε έναν ιδιοκτήτη του οποίου το ζώο πέθανε παρά τη θεραπεία που χορηγήθηκε? Εγώ το θεράπευσα αφού του έδωσα φάρμακα ή το θεράπευσα προσωρινά, αλλά δεν το γιάτρεψα?

Οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε τη θεραπεία ως πλήρη ίαση από μία ασθένεια. Και αυτό είναι αλήθεια σε πολλές περιπτώσεις. Στην περίπτωση της Λεϊσμανίωσης το γεγονός είναι πως υπάρχουν:

1. ζώα τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως σε μία αγωγή και παραμένουν θεραπευμένα.

2. ζώα τα οποία ανταποκρίνονται σε μία αγωγή αρχικά και μετά από καιρό ξαναρρωσταίνουν.

3.  ζώα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε καμία αγωγή.

Έτσι ο κτηνίατρος συχνά βρίσκεται στη δύσκολη θέση να σας εξηγήσει πως το ζώο σας δεν έχει πολλές πιθανότητες να σωθεί, παρότι ο ίδιος κτηνίατρος θεράπευσε το ζώο κάποιου γνωστού σας.

Ίσως η πιο σωστή επιστημονικά απάντηση είναι: Η Λεϊσμανίωση του σκύλου θεραπεύεται σε πολλές περιπτώσεις, 'υπό προϋποθέσεις' και με δεδομένο πως η πλήρης παρασιτική ίαση δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Μια τέτοια απάντηση, δημιουργεί αρχικά μεγαλύτερη σύγχυση και απογοήτευση. Στην καθημερινή πράξη όμως διαπίστωσα πως η απάντηση αυτή όταν υποστηρίζεται από επιχειρήματα και συζήτηση, τις περισσότερες φορές γίνεται αποδεκτή και κατανοητή από τους ιδιοκτήτες νοσούντων ζώων .

Στην περίπτωση της Λεϊσμανίωσης λοιπόν το πρώτο λάθος είναι η γενίκευση. Η αντίληψη δηλαδή, πως όλα τα ζώα που νοσούν από Λεϊσμανίωση είναι τα ίδια. Αυτό καταρχήν δεν ισχύει για καμία νόσο (είτε του ανθρώπου είτε των ζώων) και πολύ περισσότερο για τη Λεϊσμανίωση. Άρα, αυτό που είναι απαραίτητο να κατανοήσει ο ιδιοκτήτης ενός ζώου πριν ξεκινήσει την αγωγή κατά της Λεϊσμανίωσης, είναι πως η επιτυχής έκβαση της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο σπουδαιότερος από όλους είναι η σωστή εκτίμηση της κατάστασης του ζώου του ΠΡΙΝ την έναρξη οποιασδήποτε αγωγής. Αν δηλαδή η ασθένεια έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε ζωτικές λειτουργίες ( όπως αυτή των νεφρών ) έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, τότε το ζώο του έχει μειωμένες πιθανότητες ίασης. Αυτή είναι η εξήγηση του 'υπό προϋποθέσεις'.

Επίσης, στην περίπτωση της Λεϊσμανίωσης η παρανόηση που συνήθως γίνεται είναι πως η ίαση είναι συνώνυμη της εξαφάνισης του παρασίτου από τον οργανισμό του ασθενούς ζώου. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά εκείνα στα οποία ενώ το ζώο επανήλθε αρχικά στην φυσιολογική του κατάσταση, αργότερα ξαναεκδήλωσε τα συμπτώματα της νόσου λόγω αναζωπύρωσης.

Και φυσικά, το σημαντικότερο από όλα είναι να κατανοήσει κανείς πως η θεραπεία (η χορήγηση δηλαδή φαρμάκων), δεν αποτρέπει τη σκνίπα από το να ξανατσιμπήσει ένα ζώο!

Οι πληροφορίες που θα βρείτε εδώ, δεν είναι σε καμία περίπτωση ΟΔΗΓΙΕΣ χρήσεως κανενός φαρμάκου ή ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ των ιδιοκτητών να ξεκινούν πολυέξοδες θεραπείες σε ζώα που νοσούν από Λεϊσμανίωση. Η έναρξη ή όχι θεραπευτικής αγωγής κατά της Λεϊσμανίωσης σε ένα ζώο είναι απόφαση που θα παρθεί από τον ιδιοκτήτη του ζώου με την πολύτιμη βοήθεια και συμβουλή του κτηνιάτρου. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει σε ποια ζώα 'αξίζει' ή 'δεν αξίζει' τον κόπο να γίνεται αγωγή.

 

Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που προκύπτουν από την λεπτομερή κλινική εξέταση του 'συγκεκριμένου' ζώου και τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα οποία βοηθούν στην λήψη αποφάσεων ως προς την έναρξη κάποιας αγωγής ή όχι. Τελικός στόχος ΠΑΝΤΑ πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ευζωίας των ζώων και η αποφυγή ταλαιπωρίας και βασανισμού τους, αλλά και η διαφύλαξη της ΔΗΜΟΣΙΑΣ υγείας.

Το ότι γίνεται θεραπεία των ζώων που νοσούν από Λεϊσμανίωση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν είναι μυστικό. Η έρευνα στον τομέα της ανακάλυψης φαρμάκων και εμβολίων από μόνη της το αποδεικνύει. Στόχος του άρθρου αυτού λοιπόν δεν είναι να συζητηθεί το κατά πόσον αυτό είναι σωστό ή όχι, αλλά να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες να καταλάβουν το πόσο σημαντικό είναι η ανάληψη οποιασδήποτε αγωγής να γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 

Αυτά, για να προλάβω το ενδεχόμενο παρανόησης όσων αναφέρονται σε αυτό το άρθρο και την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την προσωπική και επιστημονική μου άποψη  σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να γίνεται θεραπεία σε ζώα που νοσούν από Λεϊσμανίωση.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε πληροφορίες για της υπάρχουσες μέχρι στιγμής ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.

Δεν θα δείτε να αναφέρονται δοσολογίες φαρμάκων, διότι πιστεύω πως έτσι μόνον ενθαρρύνεται η αλόγιστη και επικίνδυνη χρήση των φαρμάκων από κάποιους ανεύθυνους ιδιοκτήτες με θύματα τα ανυποψίαστα ζώα.

Και κάτι τελευταίο. Η αρχή αυτής της ιστοσελίδας είναι να μην αναφέρονται ονόματα φαρμάκων και εταιρείες προέλευσης .H ιστοσελίδα αυτή τροφοδοτείται ως προς το περιεχόμενο και συντηρείται οικονομικά από την ιδιοκτήτριά της και μόνον.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, είναι αδύνατον να μην αναφερθούν τα ονόματα των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων κατά της Λεϊσμανίωσης. Όπου θα αναφέρονται λοιπόν είναι καθαρά για ενημέρωση των ιδιοκτητών και όχι για διαφημιστικούς λόγους.

Αναπόφευκτα θα γίνει σύγκριση των φαρμάκων και της αποτελεσματικότητάς τους.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (αριστερό κλικ)

 

TI EINAI H ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ?(αριστερό κλικ)

 

 

 

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba