Από την υπεύθυνη κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011!

Ο Σάντρο είναι ένας γατούλης 8 ετών που ζεί με τους ιδιοκτήτες του σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στον 6ο όροφο. Πριν από μερικούς μήνες ο Σάντρο είχε ένα ατύχημα που μπορεί να ακουστεί παράξενο, δυστυχώς όμως είναι πολύ συχνό, ιδιαίτερα σε κατοικίδιες γάτες των πόλεων.

Ο Σάντρο έπεσε από το μπαλκόνι του 6ου ορόφου στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας. Σαν από θαύμα, οι εξωτερικοί τραυματισμοί του ήταν μηδαμινοί και ώς προς τα αναμενόμενα κατάγματα, αυτά περιορίστηκαν σε ένα κάταγμα πυέλου το οποίο δεν χρειάστηκε καν χειρουργική αποκατάσταση.

Λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό του ο Σάντρο μεταφέρθηκε με σοβαρή δύσπνοια στο ιατρείο μου από τον κτηνίατρο που τον φρόντιζε και χάρη στην υπευθυνότητα του οποίου ο Σάντρο τελικά σώθηκε.

Οι ακτινογραφίες που έγιναν έδειξαν πως ο άτυχος Σάντρο είχε υποστεί μερική ρήξη του διαφράγματος λόγω τραυματισμού του στον θώρακα. Η ρήξη αυτή που προφανώς δεν του είχε δημιουργήσει αρχικά κανένα κλινικό σύμπτωμα,αρκετές ημέρες μετά το ατύχημα,επέτρεψε στο στομάχι του ζώου να μετακινηθεί προς τα εμπρός και να εισέλθει στην θωρακική κοιλότητα. Το στομάχι είχε διαταθεί υπερβολικά λόγω του εγκλωβισμένου σ'αυτό αέρα και ασκούσε πίεση στους πνεύμονες και την καρδιά του ζώου.Ο Σάντρο ήταν ετοιμοθάνατος.

Οι ιδιοκτήτες του ζώου ενημερώθηκαν για την σοβαρότητα της κατάστασής του και έδωσαν την συγκατάθεσή τους για μια πολύ ριψοκίνδυνη επέμβαση. Ο Σάντρο έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα, αλλιώς ο θάνατός του ήταν θα ήταν βέβαιος και βασανιστικός.

 

Η επέμβαση αποκατάστασης της διαφραγματοκήλης του Σάντρο διήρκησε 2 1/2 ώρες.

Ο απεγκλωβισμός του στομάχου του ήταν δύσκολος τελικά όμως επετεύχθη και η ρήξη του διαφράγματος αποκαταστάθηκε πλήρως.

Το ζώο κατάφερε να ανανήψει από μια πολύ δύσκολη επέμβαση και μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη αναισθησία.

Η πολυήμερη νοσηλεία του κρίθηκε απαραίτητη αφού το άτυχο ζώο μετά την επέμβαση εκδήλωσε και συμπτώματα μεγακόλου (ατονίας του παχέος εντέρου). Η κατάσταση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω της παρατεταμένης ανορεξίας και κακής λειτουργίας του πεπτικού του συστήματος πριν από το χειρουργείο. Με πολύ φροντίδα , υπομονή και επιμονή τόσο από εμάς όσο και από τους ιδιαίτερα υπεύθυνους ιδιοκτήτες του, ο Σάντρο τα κατάφερε. Η λειτουργία του στομάχου και του εντέρου του επανήλθαν πλήρως. Ο Σάντρο άρχισε να τρώει και να αφοδεύει φυσιολογικά και η τελευταία του ακτινογραφία επιβεβαίωσε πως πραγματικά όλη η προσπάθειά μας και ο κόπος δεν πήγαν χαμένοι. Ο Σάντρο ήθελε να ζήσει και τα κατάφερε!

 

Ατυχήματα όπως αυτό του Σάντρο είναι δυστυχώς πολύ συχνά στις κατοικίδιες γάτες των πόλεων σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο των πτώσεων των γατών από ύψη έχει μελετηθεί εκτενώς και του έχει δοθεί η ονομασία 'high rise syndrome'. Δεν πρόκειται όμως για την ψευδή εντύπωση που οι περισσότεροι έχουν , πως δηλαδή οι γάτες πηδούν από μεγάλα ύψη επειδή τους 'αρέσει'!


Η αγάπη της γάτας για τα ύψη είναι αληθινή και έχει τις ρίζες της στους άγριους προγόνους της. Σίγουρα πολλοί θα έχετε παρατηρήσει γάτες να κάθονται σε κλαδιά δέντρων,περβάζια παραθύρων, ακόμα και κάγκελα μπαλκονιών!Το ύψος δίνει στην γάτα μια αίσθηση κυριαρχίας και ασφάλειας, καθώς και την άνεση να επιτείθεται στα θύματά της με επιτυχία.

Η πτώση της γάτας είναι πάντοτε ένα ατύχημα το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή το ζώο συγκεντρώνεται σε ένα στόχο,συνήθως το υποψήφιο θύμα του, και κατά την επίθεση χάνει την ισορροπία του. Οι γάτες είναι προικισμένες από την φύση με απίστευτη ευελιξία και αξιοζήλευτη ικανότητα ισορροπίας. Γι'αυτό και οι πτώσεις τους από ύψη όπως αυτά των μπαλκονιών πολυκατοικιών έχουν ένα ποσοστό επιβίωσης έως και 90%!  Το πραγματικά αξιοπερίεργο είναι πως όσο μεγαλύτερο το ύψος από το οποίο πέφτει μια γάτα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να επιβιώσει! Αυτό γιατί κατά την πτώση δίνεται η ευκαιρία στο ζώο να πάρει σωστή στάση και να προσγειωθεί με ασφάλεια! Έτσι λοιπόν, μην θεωρείτε ποτέ βέβαιο πως μια γάτα που έπεσε ή βρέθηκε τραυματισμένη στο πεζοδρόμιο μετά από πτώση της είναι καταδικασμένη!

Και μια συμβουλή από τον αξιαγάπητο Σάντρο προς όλους τους ιδιοκτήτες οικόσιτων γατών!

Προστατεύστε τις γάτες από πτώσεις τοποθετώντας προστατευτικά δίχτυα στα κενά ανάμεσα στα κάγκελα των μπαλκονιών σας!

 

Ο Σάντρο, 1 1/2 χρόνο μετά!

 


 

 Ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡΟ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ, 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016)

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba