Από την κτηνίατρο Βασιλική Α. Νταβλούρου.

Ο Ρεξ τα κατάφερε χάρη στην αγάπη των δικών του και την δική μας προσπάθεια και φροντίδα!

 

Ο μόλις 13 μηνών! Ρέξ, μας ήρθε από κάπως ....μακριά. Οι ιδιοκτήτες του, ανήσυχοι για την κατάσταση του ζώου που παρά την συντηρητική αγωγή που ακολουθούσε δεν βελτιωνόταν, έφεραν τον Ρεξ στο ιατρείο μας στις 16 Αυγούστου 2013. Η απόσταση που χρειάστηκε να διανύσουν για να βοηθήσουν το ζώο τους δεν στάθηκε εμπόδιο, αφού το μόνο που ήθελαν ήταν να λυθεί το μυστήριο που ταλαιπωρούσε τον πραγματικά αξιολάτρευτο Ρέξ για αρκετές ημέρες.

Ο μικρός λοιπόν βασανιζόταν από επίμονους εμετούς για 3 ημέρες πριν έρθει σε εμάς. Τα αντιβιοτικά και αντιεμετικά που του χορηγούνταν, δεν είχαν βοηθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το ζώο πεινούσε, έτρωγε, αλλά αρκετές ώρες μετά έκανε εμετό το φαγητό του.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι ιδιοκτήτες του δεν φαντάζονταν τι μπορεί να του συνέβαινε.

Οι πρώτες εξετάσεις αίματος που έγιναν στο ζώο, δεν έδειξαν τίποτε το ανησυχητικό. Τόσο η γενική αίματος όσο και οι βιοχημικές του εξετάσεις ήταν απόλυτα φυσιολογικές. Έτσι η διαφορική διάγνωσή μας ( πιθανά αίτια ) ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ούτε κάποιας ίωσης, ούτε διαταραχής της νεφρικής του λειτουργίας κτλ.

Το καλό στην περίπτωση του Ρέξ ήταν πως το ζώο ήταν αρκετά αδύνατο. Έτσι, η ψηλάφηση της κοιλιάς του ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Εκεί διαπιστώθηκε καταρχήν πόνος, αλλά και πάχυνση του εντέρου του.

Η ακτινογραφίες που πραγματοποιήθηκαν, επίσης δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Εκτός από σοβαρή διάταση του εντέρου και εγκλωβισμένο αέρα, τίποτε άλλο δεν ήταν ορατό!


Η υποψία όμως της έμφραξης του εντέρου του ζώου από κάποιο ξένο σώμα ήταν σοβαρή. Βέβαια, εδώ μας βοήθησαν πολύ οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν αρνήθηκαν να απαντήσουν τις ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ερωτήσεις που τους θέσαμε, αλλά κυρίως, ΔΕΝ μας απέκρυψαν την παραμικρή λεπτομέρεια για τις περίεργες συνήθειες του μικρού Ρέξ.......

Μας είπαν με τι του αρέσει να παίζει , τι τρώει, τι αταξίες κάνει.......................και εκεί εντοπίσαμε τα πρώτα στοιχεία του μυστηρίου!!!!!!!!!! Ο Ρέξ, ως γνήσιο Κυνηγόσκυλο, έχει πολύ γερή μύτη και έμφυτη περιέργεια. Πολύ συχνά σκάβει στον κήπο, ανακαλύπτει πράγματα και τα πηγαίνει στους ιδιοκτήτες του ως τρόπαια πολέμου.

Στους ιδιοκτήτες του Ρέξ, όπως και σε κάθε περιστατικό εμετού στο ιατρείο μας, δείξαμε την συλλογή ξένων σωμάτων που κρατάμε ως "λάφυρα" μετά από κάθε επέμβαση τα τελευταία 4 χρόνια.

αρχείο ιατρείου!

Τους εξηγήσαμε λεπτομερώς πως λειτουργούν τα ξένα σώματα και πως στις ακτινογραφίες είναι δυνατό να φανούν ΜΟΝΟΝ ακτινοσκιερά ξένα σώματα ( στερεά αντικείμενα δηλαδή) . Οποιοδήποτε υφασμάτινο, πλαστικό, χάρτινο ξένο σώμα είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να φανεί σε ακτινογραφία και συχνά αδύνατο να εντοπισθεί ακόμα και με γαστροσκόπιο (αν έχει εγκατασταθεί σε απομακρυσμένο σημείο του εντέρου!). Οι ιδιοκτήτες του Ρέξ ήταν πολύ συνεργάσιμοι και έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη δουλειά μας και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Ρέξ τελικά σώθηκε!

Φυσικά και δεν εισάγουμε στο χειρουργείο κάθε ζώο που κάνει ανεξήγητους εμετούς στην πρώτη κλινική εξέταση, ΕΚΤΟΣ αν υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία για την παρουσία ξένου σώματος ( ακτινογραφίες!). Η συνήθης και σωστή τακτική είναι η υποστηρικτική/συντηρητική αγωγή υπό επίβλεψη(νοσηλεία, οροί, φάρμακα) και στενή παρακολούθηση. Αν η μέθοδος αυτή δεν αποδώσει, τότε προχωρούμε σε ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΗ ( διάνοιξη της κοιλιάς του ζώου και επισκόπηση).

Στην περίπτωση του Ρέξ όμως, η υποστηρικτική αγωγή είχε κατά κάποιο τρόπο ήδη επιχειρηθεί όταν ήρθε σε εμάς και δεν είχε αποδώσει. Παρόλαυτά, η πρότασή μας να μείνει το ζώο στο ιατρείο το βράδυ για παρακολούθηση έγινε δεκτή με χαρά από τους ιδιοκτήτες του.

Το ίδιο βράδυ στον Ρέξ χορηγήθηκαν ενδοφλέβιοι οροί και έγινε παρακολούθησή του μέχρι το πρωί. Στο ζώο προσφέραμε ένα γεύμα ψητού κοτόπουλου το οποίο έφαγε με πολύ μεγάλη όρεξη. Ο Ρέξ έφαγε γύρω στις 10μμ και έδειχνε πως πεινούσε κι άλλο. Δεν του προσφέρθηκε άλλο φαγητό και στις 2 τα ξημερώματα δυστυχώς έκανε εμετό όλη την ποσότητα του φαγητού.

Η υποψία λοιπόν πως κάτι είχε φράξει το έντερο του ζώου ήταν πια πολύ σοβαρή και το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να περιμένουμε μέχρι το πρωί για να τον χειρουργήσουμε αφού το πρωί της επόμενης ημέρας ο Ρέξ θα έκλεινε 4 ημέρες συνεχόμενων εμετών.

Η πρότασή μας για την πραγματοποίηση ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΗΣ ( διάνοιξης της κοιλιάς ) έγινε δεκτή από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει να πω πως δεν αμφισβήτησαν ούτε για μια στιγμή όλη την προσπάθεια που κάναμε για να βοηθήσουμε το ζώο.

Ο Ρέξ αναισθητοποιήθηκε και η κοιλιά του ανοίχθηκε. Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε ήταν τρομακτική. Το έντερο του ζώου ήταν πολύ διογκωμένο και είχει κυριολεκτικά "σουρώσει" από κάποιο εμπόδιο που και πάλι μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε μυστήριο! Το σίγουρο ήταν πως κάτι "μαλακό" και μάλλον υφασμάτινο κρυβόταν μέσα στο έντερο του ζώου.

 


Η πρώτη εντεροτομή (τομή και διάνοιξη του εντέρου) αποκάλυψε τμήμα ενός αντικειμένου που πραγματικά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ήταν, αφού η πάροδος του χρόνου και η πέψη το είχαν αλλοιώσει! Έμοιαζε με κάτι υφασμάτινο που όμως είχε πια γίνει ένα με το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου και ήταν αδύνατο να βγει χωρίς να κινδυνεύσουμε να προκαλέσουμε σοβαρή καταστροφή στο βλεννογόνο του εντέρου του ζώου.

 

 

 

 

 

 

Με πολύ υπομονή και αφού αναγκαστήκαμε να διευρύνουμε την αρχική τομή καταφέραμε να αφαιρέσουμε από το έντερο του ζώου....................αυτό!

 

Το χειρότερο ήταν πως και σε άλλα σημεία του εντέρου του ζώου φαινόταν πως υπήρχε έμφραξη. Έτσι, αναγκαστικά κάναμε και άλλη τομή στο έντερο του μικρού Ρέξ και αφαιρέσαμε άλλο ένα κομμάτι από το περίεργο αυτό ξένο σώμα. Τα υπόλοιπα ευτυχώς, καταφέραμε να τα προωθήσουμε με μαλάξεις προς το παχύ έντερο του ζώου και έτσι αποβλήθηκαν τις επόμενες ημέρες με τα κόπρανα.

Τελικά ο καημένος ο Ρέξ, αφού υπέστη 2 εντεροτομές ( 2 τρύπες αρκετών εκατοστών ) στο εντεράκι του, αφού έγινε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ προσεκτική συρραφή αυτών των τομών και αφού πλύθηκε η κοιλιά του με αρκετά λίτρα ορού και αντιβίωσης, μεταφέρθηκε στο νοσηλευτήριό μας για ανάρρωση.

Τότε ήρθε η στιγμή της "αποκάλυψης". Το ξένο σώμα πλύθηκε και αποκαλύφθηκε πως ήταν ένα κομμάτι πετσέτας χεριών την οποία ο Ρέξ πριν από αρκετές ημέρες είχε ανακαλύψει στον κήπο του σπιτιού του!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ???

 


 

 


 


 

 

!

 

 

 

 

 

 

Ο αγώνας όμως για την διάσωση του Ρέξ τώρα άρχιζε! Η επιτυχία σε αυτά τα περιστατικά σίγουρα έχει να κάνει με την έγκαιρη επέμβαση και τεχνική του χειρουργού, αλλά πρωτίστως έχει να κάνει με την ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ φροντίδα και παρακολούθηση του ζώου. Οι πρώτες 48ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, όπου το ζώο πρέπει να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, να γίνεται χορήγηση ορών, ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ , θερμομέτρηση ανά 4 ώρες τουλάχιστον, προκειμένου να εντοπισθούν ενδείξεις περιτονίτιδας από ατυχή διάτρηση του εντέρου και φυσικά..........απαγορεύεται η χορήγηση οποιασδήποτε τροφής από το στόμα τις πρώτες 48ώρες.

Έτσι έγινε και με τον Ρέξ. Το ζώο έμεινε μαζί μας για 3 ημέρες και αφού ελέγχθηκε αμέτρητες φορές, τότε το βράδυ της 2ης ημέρας αρχίσαμε να τον ταϊζουμε ειδικό χυλό από κοτόπουλο. Ο μικρός δεν εμφάνισε την παραμικρή επιπλοκή. Όλα λειτούργησαν σωστά.

Το ζώο έφαγε αμέσως μόλις του προσφέρθηκε φαγητό, ήπιε και ...................................ενεργήθηκε!!!

Η χαρά τόσο η δική μας όσο και των ιδιοκτητών του ήταν απερίγραπτη.Τα ξενύχτια μας δίπλα στον μικρό Ρέξ είναι τώρα απλώς μια ευχάριστη ανάμνηση!

Ο Ρέξ τώρα πια έχει επιστρέψει στο σπίτι του και δουλεύει σκληρά (τρώγοντας λιλιπούτεια γεύματα!!!) για να ανακτήσει το χαμένο του σωματικό βάρος.

Η χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει δεν μας επιτρέπει να τον βλέπουμε συχνά, αλλά μαθαίνουμε τα νέα του από τους ιδιοκτήτες του που φροντίζουν να μας ενημερώνουν τακτικά!

Τα υφασμάτινα ξένα σώματα είναι τα χειρότερα περιστατικά έμφραξης του πεπτικού σωλήνα. Δεν φαίνονται εύκολα στις ακτινογραφίες, γίνονται ανεκτά από το σώμα του ζώου για αρκετό καιρό πριν προκαλέσουν ολική έμφραξη και δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή τόσο κατά την χειρουργική αφαίρεσή τους, όσο και κατά την ανάρρωση του ζώου! Ένα σφάλμα κατά την αφαίρεση του ξένου σώματος ή την συρραφή του εντέρου μπορεί να προκαλέσει διάτρηση, περιτονίτιδα και θάνατο του ζώου, αρκετές ώρες ή και ημέρες μετά το χειρουργείο!

Κάθε ζώο που κάνει εμετό θα πρέπει να ελέγχεται από κτηνίατρο. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε πως κάθε ζωάκι που κάνει εμετό θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου. Όταν όμως οι εμετοί επιμένουν και τα άλλα διαγνωστικά μέσα δεν μας βοηθούν, τότε θα πρέπει να γίνεται χειρουργική διερεύνηση.

Κάθε τέτοιο περιστατικό για να έχει ευχάριστη έκβαση, απαιτεί συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ ιδιοκτήτη και κτηνιάτρου. Το ζώο δεν μπορεί να μιλήσει για να μας πει τι του συμβαίνει και κανείς κτηνίατρος ή ιδιοκτήτης δεν είναι Μάγος!

Το ότι ο Ρέξ είναι ζωντανός, οφείλεται και στη δική μας προσπάθεια αλλά κυρίως στην απόφαση των ιδιοκτητών του να μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό που εμείς θεωρήσαμε απαραίτητο. Παρά τους κινδύνους που έχει ένα τέτοιο χειρουργείο δεδομένης της επιβαρυμένης κατάστασης του ζώου.

Η μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτά τα περιστατικά δεν είναι η αντιμετώπιση του ζώου, αλλά η αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη. Συχνά, η ικανότητα αντίληψης του ιδιοκτήτη στέκεται εμπόδιο στην διάσωση ενός ζώου του οποίου η κατάσταση είναι τόσο επιπλεγμένη.

 

Ο Ρεξάκος λοιπόν στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους τετράποδους φίλους και τους ιδιοκτήτες τους:

Προστατεύετε όσο μπορείτε τους μικρούς μας φίλους από τον κίνδυνο κατάποσης ξένων σωμάτων.

Μην βγάζετε συμπεράσματα για το τι έχει συμβεί στο ζώο σας ακούγοντας τα λεγόμενα ή διαβάζοντας τα γραπτά διαφόρων που προσπαθούν να πείσουν για τις ειδικές γνώσεις τους "επι παντός επιστητού"!

Μην τρομάζετε μπροστά στην ιδέα της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΛΑΠΑΡΟΤΟΜΗΣ. Είναι μια διαγνωστική μέθοδος που ακόμα και σήμερα, σε ιδιαίτερα περιστατικά ,εφαρμόζεται και στην ανθρώπινη ιατρική!

Λέτε πάντα την αλήθεια! στον κτηνίατρο, καθώς  και την παραμικρή λεπτομέρεια που σε εσάς μπορεί και να φαίνεται ........."ασήμαντη"!

..................και εσείς καλοί μου τετράποδοι φίλοι, μην καταπίνετε ότι βρεθεί μπροστά από τα ρουθούνια σας!!!!!!!!!!!!!!

 

Με αγάπη,

ΡΕΞ!


 

 

FaLang translation system by Faboba